U Kolmbiji ljudi dolaze pameti:

U vrijeme kad našim srednjim školama, gimnazijama i đačkim domovima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” stižu pisma kojima se ravnatelje moli za suradnju i poticanje učenika i njihovih roditelja na cijepljenje protiv HPV infekcije, u Kolumbiji se dešava nešto sasvim suprotno.

Liječnici Nacionalne medicinske akademije u Kolumbiji 14. ožujka 2016. poslali su ministru zdravlja i socijalne skrbi, dr. Alejandru Gaviria Uribeu, pismo u kojem ga pozivaju na izmjenu protokola cijepljenja protiv HPV infekcije, a svoj zahtjev temelje na sve brojnijim prijavama teških neželjenih posljedica cijepljenja tim cjepivom i na dostupnoj znanstvenoj literaturi.

Donosimo prevedeni tekst pisma u cijelosti:

Gospodine ministre,

nakon što smo proučili izvješća raznih nezavisnih stručnjaka, poput bivšeg ravnatelja Nacionalnog zavoda za zdravlje, dr. Fernanda de la Hoza, zatim liječnice dr. Nubije Muñoz i dvojice liječnika iz Mercka, i nakon što smo pažljivo razmotrili svu dostupnu znanstvenu literaturu, pododbor Zdravstvenog odbora kolumbijske Nacionalne medicinske akademije, koji je zadužen za istraživanje cjepiva protiv humanog papilloma virusa (HPV), smatra nužnim pozvati ministra zdravlja i socijalne skrbi da pokrene izmjene u trenutno važećem protokolu cijepljenja protiv HPV-a.

Razlozi za ovaj zahtjev temelje se na sve većem broju informacija u zemlji i svijetu o vezi između davanja ovog cjepiva i pojave ili pogoršanja nekoliko autoimunih bolesti.

Iako niska učestalost tih bolesti otežava provođenje istraživanja s dovoljnom statističkom težinom da bi se dobili čvrsti i konačni rezultati, broj slučajeva pojedinaca koji su nakon cijepljenja oboljeli u sve je većem porastu (1-2). Zaista, sustav prijave neželjenih posljedica cijepljenja (VAERS – Vaccine Adverse Reporting System) u posljednje vrijeme bilježi porast slučajeva autoimunih bolesti i infektivnih stanja nakon cijepljenja HPV cjepivom, kao i značajan rizik za razvoj bolesti poput diseminiranog eritemskog lupusa, vaskulitisa i artritisa (2,3). Broj prijavljenih slučajeva disautonomije je također sve veći (4,5).

HPV letak naslovna stranica

Odbor, naravno, shvaća važnost prevencije tako ozbiljne bolesti kao što je rak vrata maternice, no smatra da je od najveće važnosti upozoriti ministra zdravlja i socijalne skrbi na sljedeće činjenice:

1. Još uvijek nije uspostavljen omjer koristi i rizika za razvoj autoimunih bolesti nakon cijepljenja HPV cjepivom.

2. Dostupni podaci su ograničeni i ne omogućavaju donošenje konačnih zaključaka o uzročnoj vezi između cjepiva i simptoma na koje se žale cijepljeni pojedinci.

3. S obzirom na povećani broj prijavljenih neželjenih posljedica, još uvijek smo u iščekivanju dovoljno opsežnih istraživanja koja bi potvrdila sigurnost HPV cjepiva kod djevojaka koje imaju autoimunu bolest.

4. S obzirom na vrijeme koje je potrebno da se razvije rak vrata maternice, nemamo dovoljno informacija, odnosno, prerano je u ovoj fazi dobiti podatke o učinkovitosti HPV cjepiva u prevenciji raka vrata maternice (6). Trenutni dokazi ukazuju na prevenciju ostalih genitalnih lezija uzrokovanih nekim sojevima humanog papilloma virusa ili prekanceroznih lezija, koje, prema dostupnim podacima, u vrlo visokom postotku ulaze u spontanu remisiju.

5. Pod tim okolnostima, s obzirom na činjenicu da se cjepivo primjenjuje kod prethodno “zdravih” osoba, zahtjevi za sigurnost cjepiva moraju biti puno stroži.

6. Hipokratova zakletva “primum non nocere” (“prvo ne naškodi”) mora se odnositi na sve medicinske i javnozdravstvene aktivnosti.

7. Vrlo je važno da svi stručnjaci koji javno iznose mišljenje o sigurnosti cjepiva javnosti otkriju svoj sukob interesa ukoliko primaju novčane naknade od farmaceutske industrije.

8. Trenutna nesigurnost u vezi učinaka HPV cjepiva, a i izostanak transparentih informacija, utječu na povjerenje javnosti u druga cjepiva i mogu imati negativan utjecaj na provođenje kolumbijskog Proširenog programa imunizacije.

Zdravstveni odbor smatra da ministar zdravlja i socijalne skrbi mora jasno isključiti iz programa cijepljenja HPV cjepivom sve pojedince koji imaju obiteljsku anamnezu autoimune bolesti ili se pojave s nekom takvom bolešću (7,8). Kao takvi, trenutni protokoli cijepljenja trebaju se mijenjati, a ta informacija treba biti dostupna javnosti.

Također predlažemo da se na svakome pojedincu prije cijepljenja obavi personalizirana analiza koja će uključivati procjenu njegove i obiteljske anamneze autoimunih bolesti, kao dio medicinskog sustava poznatog kao P5 (poznavanje populacije i čimbenika povezanih s bolešću, predviđanje, prevencija, personalizacija i participacija) (9) te se, s obzirom da cjepivo može biti “okidač” za štetne učinke (10) najveća pažnja mora posvetiti farmakovigilanciji.

Politiku cijepljenja mora pratiti snažna strategija spolne i reproduktivne edukacije, koja mora biti dostupna svima kojima može koristiti, što dosad nije bio slučaj. Osim toga, svaka djevojka koja u obiteljskoj anamnezi ima povijest autoimunih bolesti, mora dati informirani pristanak na cijepljenje.

Na kraju želimo naglasiti da izvori navedeni u privitku ovog dokumenta ne predstavljau sustavni pregled dostupne literature i namijenjeni su isključivo tome da podupru mišljenja i zahtjeve ovdje iznesene; nijedan član Vijeća ne negira koristi programa vakcinacije, nije član bilo koje udruge protiv cijepljenja, niti je u sukobu interesa s farmaceutskim tvrtkama.

Zahvaljujemo na pažnji i ostajemo na raspolaganju za rješavanje bilo kakvih dodatnih pitanja.

U potpisu Predsjednik Juan Mendoza Vega i koordinator Odbora za zdravlje Jose Felix Patiño Restrepo

Original pisma na španjolskom (pdf)

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora u nekoliko je navrata slala srednjim školama, gimnazijama i đačkim domovima pismo kojim poziva ravnatelje tih ustanova da omoguće roditeljima i učenicima pružanje potpunih i istinitih informacija (pdf) o cjepivima protiv HPV infekcije koja se nude na našem tržištu.

Dosad je samo jedna gimnazija imala sluha i pozvala dr. Lidiju Gajski da održi predavanje na kojem su roditelji i učenici upoznati i s rizicima povezanim s HPV cjepivom te drugim oblicima zaštite od infekcije.

Über the-real-Mentalist

Toliko toga bi mogao napisati, no postavlja se pitanje -zašto bi itko životno iskusan htio povjerovati virtualnim riječima, o meni. Inače, ne volim baš tipkanje, nešto o meni se ipak može saznati: Volim znati, saznati, i ako još nešto ne znam , to pronađem i saznam.
Dieser Beitrag wurde unter Allgemein veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Hinterlasse einen Kommentar